Idag röstar vi nej till rasism

Det fina med demokrati är att vi alla har chansen att påverka hur vi vill att vårt land ska se ut. Att ha rösträtt är otroligt mäktigt och det är något varje människa bör utnyttja till fullo. ”Åh nej, inte ännu ett inlägg om politik”. Jo, ännu ett inlägg om politik. Dagen är kommen. Dagen då vi har möjligheten att påverka hur vi vill att vårt land ska se ut.

Efter EU-valet drällde det in uppdateringar på sociala medier om hur sjukt det var att Sverigedemokraterna hade fått ett sådant pass stort stöd. ”Hur kunde ett parti med värderingar likt Hitlers få nästintill 10 % av den svenska befolkningens röster?” ”Hade min röst gjort någon skillnad?” Ja, det hade den. Varenda liten röst gör skillnad. Att jag drar en parallell mellan Hitler och Sverigedemokraterna är knappast en överdrift. Hitlers hat gentemot judarna går att jämföra med Sverigedemokraternas hat gentemot muslimer och romer. De som håller sig något uppdaterade i nyhetsvärlden och med det menar jag att man har Aftonbladet/Expressen-appen installerad i sin smartphone så att man får en notis när något viktigt händer, kan omöjligt ha undgått avslöjandena kvällstidningarna har gjort inom Sverigedemokraterna. Deras hat gentemot rasifierade skiljer sig inte från Hitlers hat mot judar för fem öre.

Idag har vi chansen att rösta rätt. Dels genom att varenda människa med rösträtt (och ett klart sinne) utnyttjar den så att Sverigedemokraternas stöd minskar och dels genom att rösta in Sverigedemokraternas största motpol i riksdagen. Feministiskt initiativ. Missförstå mig inte. Jag vill absolut inte se F! styra Sverige. Det skulle inte fungera. Inte som partiet ser ut nu. Däremot vill jag se att feminismen tas på allvar i riksdagen och verkligen sätts på agendan. Något som knappt diskuterats i valdebatter tidigare förrän Feministiskt initiativ vart namnet på allas läppar. Jag vill även se Sverigedemokraternas största motpol komma in i riksdagen. Jag vill se skräcken i Jimmie Åkessons ögon när Gudrun Schyman kliver in i riksdagen med ett mandat för första gången sedan 2006. Gustav Fridolin må sköta jobbet snyggt men han är långt ifrån samma klass som Gudrun.

Ni har fram tills 20.00 på er. Ta er till respektive röstlokaler och ta med era vänner. Har ni absolut ingen som helst koll på vad ni vill rösta på så gör samtliga valkompasser så att ni får en någorlunda koll. Det är absolut inte det mest legitima sättet men det funkar. Ni hittar dem här, här och här. Ta med era vänner som inte har röstat och uppmuntra er omgivning. Gör det till en aktivitet denna dag då man egentligen inte gör någonting annat än att ligga i sängen och kolla på serier. Det är så viktigt och ni har verkligen möjligheten att påverka resultatet även om ni inte tror det.
Rösta inte bara för våran skull utan även för den framtida generationens skull. Hur skall vi förklara för våra barnbarn när de frågar hur vi kunde låta ett rasistiskt och nazistiskt parti bli det tredje största partiet i vårt land under modern tid, trots tidigare historia? Hur vi kunde låta de växa trots ständigt vidriga uttalanden från deras håll och tydlig rasism. Hur vi kunde låta dem debattera i direktsänd nationell TV och hjälpa dem att sprida sin propaganda. ”Jag var kritisk på internet” räcker inte som svar. Vi måste göra mer. Du måste göra mer. Det står mellan rasism och humanism.

P.S. Passa på att läsa det här när ni ändå är igång.

blogstats trackingpixel

5 reaktion på “Idag röstar vi nej till rasism

  1. Jag röstade mot rasism, mobbning, åsiktsregistrering, förföljelse, kvinnomisshandel. Jag röstade för tolerans, åsiktsfrihet, empati, kvinnors rätt, ett land man kan vara stolt över. Jag röstade på Sverigedemokraterna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.